Kategorier
Blog iPad / iPhone

Ordblind med iPad

A big tower of many books vertical and kid reaching a topEr man så uheldig at have enten vanskeligt ved at læse og/eller skrive, så har det traditionelt været således at man i skolesammenhæng har kunnet få stillet en såkaldt it-rygsæk til rådighed, hvis man blev godkendt til det. Rygsækken har indeholdt en computer, med scanner, scannerpen og diverse oplæsningsprogrammer etc. Alt i alt en ret omfangsrig rygsæk, både rent fysisk og i forhold til at sætte sig ind i hvordan det hele virker og spiller sammen.

Med iPad’en indtog vil jeg vove at påstå at hele dette kompenserende setup er blevet både billigere, nemmere tilgængeligt og en del mere mobilt.

Jeg er helt klar over at der kan være specielle behov eller så store læse- og skrivevanskeligheder at der er brug for noget helt specielt, men i mange tilfælde kan iPad’en dække de behov, som er i forbindelse med skole, undervisning og vanskeligheder med at læse og skrive.

I Danmark findes der i marts 2013 2 programmet, som dækker ”dysleksi-området” – IntoWords og AppWriter. Begge programmer kan bruges både af dyslektikere og ordblinde, såvel som alle andre, der har lidt svært ved ”det der med ord”.

Lad os se på de to programmer…

 

IntoWordsIntoWords

Programmet kommer fra MV-Nordic og kan hentes her i iTunes-store.

Programmet er gratis at hente, men for at bruge det skal skolen lige nu have lavet en aftale med Mikroværkstedet. Eksempelvis Skoleaftale+ hvor man betaler pr. elev på skolen og får en stor bunke af nyttige programmer.

Lige nu kan man ikke købe programmet som enkeltbrugerlicens, men det skulle følge.

Der er tale om et læse- og skriveværktøj med oplæsning og kontekstbaserede ordforslag til både dansk og engelsk baseret på teknologien fra CD-ORD, som også kommer fra Mikroværkstedet. Det betyder også at de som allerede er bekendte med CD-ORD vil kunne nikke genkendede til en del ting også i IntoWords.

Det betyder blandt andet at stemmerne er af høj kvalitet generelt og selve programmets ordprædikation er meget anvendelig. Ordforslag bliver hele tiden lagt i bunden af den tekst, som man skriver og generelt giver programmet er rigtigt godt overblik. Detaljer som sorte margener er anvendt for at fastholde fokus i bevægelsen mellem tekst og ordlist og generelt har MikroVærkstedet har stor fokus på læserækkefølge og bevægelsen mellem tekst, tastatur og ordliste.

Designmæssigt er der lidt valg i mellem ex. udseende og placering af ordlisten og ex. oplæsningshastigheden kan justeres, så brugeren er ikke låst fast i forhold til MikroVærkstedet og har lidt tilpasningsmuligheder.

Udover at bruge det som et skrivestøttende værktøj, så kan man naturligvis også få tekst læst op uanset om den er blevet tilsendt via mail eller hentet fra Dropbox, nettet eller andet.

Programmet er efter min mening formodentligt det bedste som findes på det danske marked lige nu (Marts 2013).

Mikroværkstedet har lavet en side med videovejledninger og hjælp.

IntoWords - screenshot

 

AppWriterAppWriter

Udviklet af firmaet LingApps og kan hentes i iTunes-store.

AppWriter giver ordblinde eller læse- og skrivesvage værktøjer til at læse og skrive tekst på dansk i et simpelt og overskueligt opbygget program. Programmet udkom som det første på det danske marked og blive stadig udviklet.

Også her er der kontekst-baserede ordforslag, oplæsning, OCR og en speciel Dyslexie-font, som skulle gøre det nemmere at læse teksten. Se videoforklaring på hvad det er for noget.

Ordforslag vil fremkomme i en lille menu ud for det ord, som man er ved at skrive. Personligt synes jeg at det er en smule irriterende at ordforlag dukker op forskelligt – nogle gange kommer de under ordet og andre gange ved siden af. Stemmerne er ikke helt så gode som dem man finder i IntoWords, men det virker…

Programmet er ikke helt så stramt designet som IntoWords og nogle vil sikkert finde det tiltalende. Funktionelt er der ikke så meget at komme efter hos AppWriter – skidtet virker forbløffende godt, når man tænker på at det koster 89,-

OCR-delen kan have det lidt svært nogle gange, men generelt oplever jeg også der en god funktionalitet – man kan fotografere en tekst inde i programmet, lade det blive ”ord-genkendt” og så slutteligt oplæst.

AppWriter - screenshot

 

Ud med it-rygsækken

Så… Væk med den store rygsæk og ind med iPad’en, som samtidig giver muligheder for at være noget mere mobil end en tilsvarende bærbar computer. Kombinerer man programmerne med andre hjælpe-programmer, som eksempelvis Dragon Dictation (som også virker på dansk), så ender man ud med et kompenserende redskab, som er endda voldsomt kompetent.

Og man kan stadig spille Angry Birds 🙂

 

Af Peter Holmboe

Teacher, media and tech-nerd, father, husbond and generally very happy :-)

14 kommentarer til “Ordblind med iPad”

Måske værd at nævne at IntoWords kan læse PDF’er op. Det er nyttigt, da mange materialer udgives som PDF.

Hej Casper – tak fordi du er med her.
Og det er rigtigt – en funktion som slet ikke er helt dum 🙂

Og nu du er med på tråden (og er ansat hos MikroVærkstedet), kan du så fortælle hvornår enkeltbrugerlicens kommer og hvad det cirka vil komme til at koste?

-Peter

Hej Peter
Tak for inspirationen, der lige var startskuddet for mig til at gå i gang med anvendelsen af IntoWords til mine elever med læsevanskeligheder 🙂
Vh Mette

Og hej Mette – godt og dejligt at du kunne bruge det til noget.
Jeg ønsker dig held og lykke med projektet!

-Peter

Hej Peter

Ang AppWriter, så kan den også i skoleversionen skifte mellem ordvalg ved tekst eller over tastaturet.
Har desuden hørt, de også har en PDF-reader på vej.

En yderligere fordel er, at i skoleversionen kan du oprette en bruger-id, som kan arbejde sammen måned AppWriter i Google-docs. Dvs at dine gemte indstillinger og egne tilføjede ordbogdopslag synkroniseres, alt efter om du er på i-pad eller pc/Mac – det er super smart.

Jeg og mine elever er meget glade for den.

Hej

Appwriter koster 25 kr. stk. hvis man køber +100 licenser (hvilket man hurtigt har brug for på en skole). Som Iben skriver, er de også på vej med en pdf-reader (og det har de været i et års tid…).
En smart detalje er, at den profil (med alle indstillingerne) man laver i app-versionen også kan bruges, hvis man bruger Google Docs i ens Chrome-browser, da profilen gemmes i skyen. App’en til Chrome hedder Appwriter Cloud

Hej Jacob og Iben – tak for ekstra viden. Dejligt med lidt ekstra, så både jeg og alle de andre læsere kan blive klogere.

Kan den også læse tekst op fra et billede? Hvis man f.eks. har svært ved at læse en opgave i en matematikbog, vil det være smart at kunne tage et billede af siden og få teksten læst op….

Hej Suzanne

Der er intet her i verden der er helt fejlfrit 😉
Men… Du kan med ex. AppWriter fotografere et billede af en tekst med din iPad og så vil programmet køre en tekstgenkendelse derpå. Når den er klar, så kan du få den læst højt (HVIS altså den har “oversat” billedet helt rigtigt).

-Peter

Hej Peter
Meget fin side. Håber du fortsætter med at opdatere den, da vi er ved at lave en minivejledning på vores Portal under “Skole & IT” til forældre med ordblinde elever – så de kan komme hurtigt igang.

Vh jesper

Kan se denne hviler i øjeblikket, men jeg søger hjælp til en app der kan skriver med stavehjælpe lige som introwords, men Don lægger det skrevet på de indscannede/hentede opgavebøger.
Cd-ord kunne dette.
På forhånd tak
Venlig hilsen
Kirsten

Hej Kirsten

Tak for din kommentar på bloggen. Jeg kender desværre ikke så meget til CD-Ord og er ikke bekendt med hvad det er for en funktion, som du efterlyser?
Hvis du alene efterlyser muligheden for at kunne skrive og tegne oven på et dokument, så kan det ret nemt lade sig gøre med flere forskellige programmer, men hvis du ønsker at bibeholde stavehjælp etc. så SKAL du ind omkring et af de ovenstående “hjælpe-programmer”. Du kan godt markere en “ekstern” tekst og så sætte den ind i dit hjælpeprogram, men det bliver mest med henblik på oplæsning og egen videre bearbejdning så.

Jeg er ikke helt klar over om det var en hjælp, men det håber jeg…

-Peter

Min erfaring er at Appwrite og IntoWords OCR funktionen ikke virker på en iPad 2, det lykkes bedst med en iPad 4 model da den har en bedre kamera.

Hilsen,
Dan

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »